poniedziałek, 28 maja 2012

Kuchnia Słowian


Nie jest to książka stricte ceramiczna, ale polecam ją wszystkim tym, którzy interesują się kulturą kulinarną naszych przodków i sami lubią poeksperymentować w kuchni.

Można tam znaleźć wiele ciekawych informacji z zakresu garncarstwa, między innymi jakich naczyń używano do przygotowywania potraw, jak budowano piece chlebowe itd. Załączono również - dla gotowych poeksperymentować kulinarnie przy ognisku - odtworzone doświadczalnie receptury pożywienia dawnych Słowian. Można więc spróbować samemu uwędzić mięso lub ryby, bądź też ugotować zupę w kociołku albo odważyć się na upieczenie własnego chleba pod glinianym koszem lub przygotowania podpłomyków na metalowej misie. Jak dla mnie świetna zabawa i zdecydowanie lepszy pomysł na spędzenie wolnego czasu niż banalne grillowanie.

Hanna Lis, Paweł Lis 
Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…
Wydawnictwo: LIBRON
ISBN: 9788373968394









1 komentarz: